restaureren zeeuws erfgoed

St. Anna ter Muiden, Hervormde kerk

Door Joel Ouburg

0 van 5
  • 0.00

    Streefdoel
  • 0.00

    Ingezamelde donaties
Ingezameld percentage :
0%
Minimumbedrag is € Maximumbedrag is €

Joel Ouburg

20 Campagnes | 0 Geliefde campagnes

See full bio.

Campagne verhaal

Zeeuws religieus erfgoed

Hervormde kerk in St. Anna ter Muiden

Een mooi voorbeeld van de restauratie van Zeeuws religieus erfgoed is te vinden in St. Anna ter Muiden. In dit kleine Zeeuwse plaatsje met slechts 50 inwoners maar mét stadsrechten sinds 1242, staat de van oorsprong 14e-eeuwse Hervormde kerk. De gotische kerk met iconische toren is gewijd aan de Heilige Anna, moeder van Maria. Dankzij deze iconische vieringtoren is de Hervormde kerk altijd een markant en beeldbepalend monument geweest voor St. Anna ter Muiden. Om dit te behouden was restauratie van dit Zeeuws religieus erfgoed noodzakelijk.

Restauratie van de Zeeuwse kerk

Het rijksmonument, en met name de kerktoren, kampten lange tijd met achterstallig onderhoud en het daaruit voortvloeiende verval. Tot 2013 werd er nog gekerkt in de Hervormde kerk. Eind 2013 droeg het kerkbestuur dit Zeeuws religieus erfgoed over aan BOEi. Met hulp van Stichting Vrienden van BOEi en dankzij bijdragen van gemeente Sluis, provincie Zeeland, het Rijk, de VriendenLoterij en de voormalige eigenaar is de kerk prachtig gerestaureerd en in volle glorie hersteld. Het wachten is nu op een nieuwe huurder.

Benieuwd naar de volledige historie van de Hervormde Kerk in St. Anna ter Muiden, neem dan een kijkje op BOEi.nl. Of lees het verhaal van de beheerder van de Hervormde kerk; Een baken in uitgestrekt grensgebied. Henk en Riet Masclee hebben een binding met de Sint Annakerk in het Zeeuwse Sint Anna Ter Muiden. Ze zijn in 1975 in de kerk getrouwd en hun kinderen zijn hier ook gedoopt. In gesprek met BOEi vertellen ze over hun betrokkenheid bij de kerk. In hun verhaal komt het verleden, het heden en de toekomst van dit mooi Zeeuws religieus erfgoed ter sprake.

Wilt u ook uw steentje bijdragen aan het restaureren en daarmee behouden van religieus erfgoed, word dan Vriend van BOEi!

Meer projecten zijn te vinden op de projectpagina.