Oisterwijk op Stoom

Uitverkocht

Beschrijving

Sponsoring evenement Oisterwijk op Stoom

Stichting Vrienden van BOEi is verheugd sponsor te mogen zijn van het evenement Oisterwijk op Stoom, georganiseerd door de vrijwilligers van Stichting Stoommachine Oisterwijk. Het evenement vond plaats in 2012 en 2015. Na een paar jaar afwezigheid is de Stichting Stoommachine Oisterwijk voornemens het evenement dit jaar, tijdens het 100-jarig bestaan van de stoommachine van voormalige leerfabriek KVL (Koninklijke Verenigde Leder).

Op zaterdag en zondag 7 en 8 september 2024  kan iedereen die dat wil gratis komen kijken naar de draaiende stoommachine van Oisterwijk. Houd de website van Stichting Stoommachine Oisterwijk in de gaten voor relevante informatie.

stoommachine oisterwijk

Leerfabriek KVL

De Koninklijke Verenigde Leder (KVL) is in 1916 opgericht door de heer O.J. van de Aa onder de naam N.V. Lederfabriek Oisterwijk. Vier jaar later is het al opgenomen in het lederconcern van de familie Adler en Oppenheimer. In 1930 kreeg de fabriek het predicaat ‘Koninklijke’. En na enkele overnames en fusies kreeg de fabriek in 1974 uiteindelijk de naam Koninklijke Verenigde Leder (KVL). In hoogtijdagen werkten er op de KVL 1200 mensen en was het een van de belangrijkste werkgevers in de regio en een van de grootste leerlooierijen van Europa.

De lakfabriek is een van de gebouwen op het reusachtige fabrieksterrein. Gebouwd in 1924 naar ontwerp van de architecten Benoit en Hildner. Het gebouw bestaat uit twee lagen en heeft een vloeroppervlakte van 1.200 m2, gebruikt voor de laatste van vijf stadia in de productie van leer, namelijk het verven of lakken. Hierdoor kreeg het leer een glanzend gekleurd oppervlak en ontstond er een luxe en veelgevraagd product voor onder andere de tassen en schoenen industrie.

Helaas begon het in de laatste kwart van de 20ste eeuw steeds slechter te gaan met de lederindustrie in Nederland. Net als in vele andere industrieën stapelden de verliezen zich in de jaren 90 snel op. Het bedrijf sloot in 2000 en in 2004 werd de Koninklijke Verenigde Leder failliet verklaard. Het stond enkele jaren leeg en er kwamen soms krakers kijken. In 2009 werden de gemeenten Oisterwijk en de provincie Noord-Brabant eigenaar van het terrein en begonnen met herbestemming.

KVL Lakfabriek

Stichting Stoommachine Oisterwijk

Voor de Koninklijke Verenigde Leder (KVL) was stoomaandrijving de meest voor de hand liggende oplossing in de bedrijfsvoering. De productie van leer steeg en dat noopte de directie om naar een nieuwe energiebron uit te kijken.

De keuze viel op een stoommachine met rechtstreeks op de krukas aangedreven draaistroomgenerator van Société d’Electricité et de Mécanique (S.E.M.) uit de fabrieken van Carels in Gent. De stoommachine is een tweeling gelijkstroom kleppenmachine en leverde een geïnstalleerd vermogen van 1300 pk.

Nadat de bedrijfsactiviteiten werden gestaakt is er lange tijd niet meer omgekeken naar de Stoommachine en raakte hij totaal verwaarloosd.

Na oprichting van de Stichting Stoommachine Oisterwijk (SSO) is met heel veel liefdevol handwerk de machine letterlijk uit de modder getrokken en in 2012 in beweging gebracht. Nu draait De Stoommachine, het kloppende hart van de vroegere industriële activiteiten op het terrein van de voormalige Koninklijke Verenigde Leder (KVL), weer.

Mensen Vertellen

BOEi heeft binnen het project “Mensen Vertellen” verschillende verhalen opgehaald rondom KVL Oisterwijk. Lees al deze bijzondere verhalen op de projectpagina van BOEi: Verhalen – BOEi

Wilt u ook bijdragen aan het restaureren van bijzondere monumenten en het doorgeven van de verhalen, word dan Vriend van BOEi, al vanaf € 25 per jaar.

Gedenknaald Oisterwijk

Onze projecten


1