vooraanzicht gelede boerderij nijerberkoop

Nijeberkoop, Renovatie gelede boerderij

Door Kim

0 van 5
  • 0.00

    Streefdoel
  • 0.00

    Ingezamelde donaties
Ingezameld percentage :
0%
Minimumbedrag is € Maximumbedrag is €

Kim

8 Campagnes | 0 Geliefde campagnes

See full bio.

Campagne verhaal

Bijdrage voor renovatie gelede boerderij op Landgoed Boschhoeve te Nijeberkoop

Stichting Vrienden van BOEi geeft een bijdrage voor de renovatie van een fraaie gelede boerderij op Landgoed Boschhoeve te Nijeberkoop, Friesland. Specifiek ten behoeve van de renovatie van het dak van de hooischuur (tasruimte). Het boerderijenfonds heeft voor de algehele renovatie en restauratie een mooie financiële bijdrage gedaan. De boerderij wordt gerestaureerd “in oude glorie” onder begeleiding van Architectenbureau Kijlstra en Brouwer. De gemeente heeft de boerderij aangemerkt als monument.

 

Boeren in het bos

Het betreft een boerderij ensemble met erf en landbouwgrond. De boerderij vormt de kern van het historische landgoed Boschhoeve bestaande uit landbouwgrond en natuurgebied met bossen, vijvers en wandelpaden.

De gelede boerderij bestaat uit een woondeel en de stallen en hooischuur. Het woondeel dateert van 1909, de stallen en hooischuur van 1930. Het betreft een typisch Fries, maar ondertussen zeldzaam, cultuurhistorisch fenomeen uit het begin van de 20e eeuw.

renovatie gelede boerderij nijerberkoopSinds 2019 zijn Mariska Slot en Richard van Pelt de nieuwe huurders van de boerderij. De boerderij transformeert van traditioneel melkveebedrijf naar een multifunctioneel bedrijf met natuurinclusieve landbouw; “Boeren in het bos”. Het erf en de landbouwgrond worden ingericht voor loslopende dieren in bos en weides, moestuinen en agroforestry. De boerderij wordt gerestaureerd en ingericht voor eigen productverwerking en cursussen op het gebied van natuurinclusief boeren. Ook komt er een winkel voor directe verkoop en ruimte voor logies. De verdiepingsvloer boven de stal, bestaande uit houten balken en houten vloerdelen, blijft gehandhaafd. De dakpannen met eronder nieuw riet worden weer aangebracht.

Renovatie en herbestemming

Het voorhuis behoeft weinig werk. Hier en daar wat herstel van het hout- en voegwerk. De functie blijft bewoning. In de stal worden de werkzaamheden verricht voor de komst van de nieuwe functies. De winkel, een ruimte voor groente- en vleesverwerking, een ruimte voor workshops en cursussen en een kantine.

De hooischuur, destijds verbouwd tot ligboxstal met melkput, heeft grotendeels weer haar oude functie teruggekregen. Niet meer voor ‘los’ hooi maar voor hooibalen. Hier is nu ook een ruimte gebouwd met voldoende koeling voor de opslag van vleesproducten.

renovatie gelede boerderij nijerberkoop

Het terrein rond de boerderij krijgt weer de oude structuur en karakter terug met onder anderen hoogstam fruitbomen en een groentetuin.

Bij het ontwerp van de herbestemming is uitgegaan van zo veel mogelijk multifunctioneel gebruik zodat wijzigingen in de toekomst eenvoudig kunnen plaatsvinden. Zoals waar mogelijk hergebruik van oude bouwmaterialen en gebruik van materialen uit de directe omgeving. Nieuwe materialen hebben een zo klein mogelijke ecologische voetprint.

Boschhoeve heeft sinds 2020 een samenwerking met Provincie Frieslân en Wetterskip Fryslan om met verbeterde waterhuishouding het biodiversiteitsverlies door verdroging te herstellen. Landschapsbeheer Friesland ondersteunt bij het natuur en landschapsbeheer.

Het landgoed is opengesteld voor wandelaars. De bosboeren tonen via workshops en rondleidingen aan scholieren, studenten en andere geïnteresseerden hoe ze natuurinclusieve landbouw bedrijven.

De planning is dat in mei 2023 de Boschhoeve helemaal klaar is voor haar nieuwe functies.

Kijk voor updates en meer informatie op de website van het boerderijenfonds en op de website van “Boeren in het bos”.

Wilt u ook uw steentje bijdragen aan projecten die aandacht genereren voor erfgoed in Nederland, word dan Vriend van BOEi.