gebrandschilde ramen octrooiraad den haag hofman

Den Haag, gebrandschilderde ramen Octrooiraad

Door Anne Hul

0 van 5
  • 0.00

    Streefdoel
  • 0.00

    Ingezamelde donaties
Ingezameld percentage :
0%
Minimumbedrag is € Maximumbedrag is €

Anne Hul

1 Campagnes | 0 Geliefde campagnes

See full bio.

Campagne verhaal

Bijdrage voor herstel en terugplaatsing gebrandschilderde ramen Octrooiraad in Den Haag

gebrandschilde ramen octrooiraad den haag hofman

Stichting Vrienden van BOEi heeft € 3.000 geschonken aan de VvE ‘Willem Witsen’, projectteam ‘Hofman Terug”. Hiermee draagt de Stichting bij aan het herstel en terugplaatsing van gebrandschilderde ramen van de Haagse glazenier Pieter A.H. Hofman. Deze 48 gebrandschilderde ramen zaten oorspronkelijk in het monumentale trappenhuis van het gebouw van de voormalige Octrooiraad in Den Haag. In 2018 en 2019 is dit gebouw getransformeerd tot een appartementencomplex. Een onderzoek van de VvE bracht aan het licht dat de ramen van Pieter Hofman opgeslagen waren in een professionele opslag voor kunstwerken. Dankzij de tomeloze inzet van de VvE zijn deze ramen hersteld en teruggeplaatst.

 

Voorgeschiedenis

De staat der Nederlanden was eigenaar van de 48 gebrandschilderde ramen van Pieter Hofman. De ramen sierden de gevel en het monumentale trappenhuis van het gebouw van de Octrooiraad, gelegen aan het Willem Witsenplein te Den Haag. De ramen vertellen het verhaal van de grote technische uitvinden van de mensheid. Maar ook zijn er beschouwende ramen die de scheppende geest en de overmoed van de mens aan de orde stellen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw verhuisde de Octrooiraad naar een ander gebouw. De ramen werden verwijderd en overgebracht naar het nieuwe gebouw van de Octrooiraad in Rijswijk. Toen de Octrooiraad in 2018 verhuisde naar het imposante glaspaleis van het European Patent Office in Rijswijk werden de ramen opgeslagen in een professionele opslag voor kunstwerken en kwamen in de vergetelheid.

In 2018 en 2019 is het gebouw getransformeerd tot een appartementencomplex. Een onderzoek van de VvE bracht vervolgens aan het licht dat de ramen van Pieter Hofman in eigendom waren van de Staat der Nederlanden. Na publicatie in de Staatscourant zijn de Staat der Nederlanden en de VvE een schenkingsovereenkomst aangegaan. De oorspronkelijke gebrandschilderde ramen zijn vervolgens geschonken aan de VvE.

Pieter A.H. HofmanBijenkorf Den Haag

Pieter A.H. Hofman (Teteringen, 5 mei 1886 – Den Haag, 10 juli 1965) was een zeer verdienstelijk en veelzijdig kunstenaar en grafisch ontwerper. Hij ontwierp postzegels, boekomslagen en ander grafisch werk. Maar ook ontwierp hij gebrandschilderde ramen. Kunsthistorici slaan Pieter Hofman hoog aan. Zijn werk is in Den Haag ook te bewonderen in onder andere het voormalige hoofdkantoor van Shell en in De Bijenkorf (zie afbeelding links). In 1925 won Hofman een zilveren medaille op een kunstnijverheidstentoonstelling in Parijs. Zijn vroege werk wordt gekenmerkt door strakke composities met geabstraheerde motieven, met sterk emotionele, expressionistische aspecten. Na 1936 werkte hij vrijer, met meer naturalistische figuren. Hofman overleed op 79-jarige leeftijd. Zijn laatste opdracht, een De Ruyterraam voor Vlissingen, werd na zijn overlijden afgerond door Wim Wagemans.

Crowdfunding

De VvE zal de ramen waar nodig laten herstellen en terugplaatsen. De ramen zullen niet alleen bijdragen aan de verfraaiing van het interieur, maar zullen ook van de openbare weg goed zichtbaar zijn. Ook zal er ter ondersteuning een brochure uitgebracht worden met daarin een korte biografische schets van Pieter A.H. Hofman, de geschiedenis van de ramen inclusief een kunsthistorische beschrijving.

octrooiraad den haag

Herstel en terugplaatsing van de ramen is uiteraard een kostbaar project. Het projectteam “Hofman Terug” heeft middels een crowdfunding € 25.000 opgebracht. Een bewonderenswaardige prestatie. Voor het resterende bedrag schenkt Stichting Vrienden van BOEi verheugd € 3.000 als blijk van waardering voor de inzet van de VvE voor het behoud van dit prachtig stuk cultureel erfgoed in Nederland.

Naar verwachting zullen de ramen in het najaar 2023 hersteld zijn en teruggeplaatst worden.

 

Wilt u ook uw steentje bijdragen aan projecten die aandacht genereren voor erfgoed in Nederland, word dan Vriend van BOEi.