restauratie antoniuskerk rekken

Rekken, St. Antonius

Door Kim

0 van 5
  • 0.00

    Streefdoel
  • 0.00

    Ingezamelde donaties
Ingezameld percentage :
0%
Minimumbedrag is € Maximumbedrag is €

Kim

8 Campagnes | 0 Geliefde campagnes

See full bio.

Campagne verhaal

Ondersteuning voor restauratie Antoniuskerk te Rekken

Stichting Vrienden van BOEi ondersteunt middels een financiële bijdrage de restauratie van de St. Antoniuskerk te Rekken. Dankzij “Initiatief Groep Behoud Antonius Rekken”, tegenwoordig St. Vrienden van Antonius, is de kerk behouden en krijgt deze een nieuwe functie. Stichting Vrienden van BOEi vindt het belangrijk op deze manier initiatiefnemers ter behoud van erfgoed in Nederland een steun in de rug te geven.

Sint Antoniuskerk Rekken

In het dorpshart van Rekken, een kleine dorpsgemeenschap in de Achterhoek, staat de Antoniuskerk, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de veertiende eeuw. Aan de buitenkant oogt het gebouw sober, maar het interieur blijkt een bijzonder goed bewaard gebleven voorbeeld te zijn van op de ‘Gothic Revival’ geïnspireerde architectuur, die aan het einde van de negentiende eeuw in Engeland opgang maakte. Zoals de naam al doet vermoeden, baseert deze stroming zich op de middeleeuwse gotiek. Een karakteristiek, constructief element van deze stijl is het ‘hammerbeamspant’ en laat die nu juist in deze Rekkense kerk te zien zijn. Er zijn er maar weinig van in Nederland bewaard gebleven (bron: OER, 24 december 2021).

De historie van de Antonius gaat ver terug. De eerste berichten over een kapel in Rekken dateren uit 1379. Tot die tijd gingen de inwoners van buurtschap Rekken in Eibergen naar de kerk. Over de slecht begaanbare weggetjes, paden en vlondertjes was het meer dan een uur lopen. Daarom werd in de veertiende eeuw een eigen kapel gebouwd. De kapel was ook de plek voor samenkomst en houden van vieringen. De kapel werd in de loop der jaren uitgebreid en verbouwd.

In 1889 ging bijna het hele gebouw in vlammen op, alleen de toren bleef gespaard. Architect en ingenieur A.R. Witkop (1856-1942) uit Groenlo heeft een nieuw ontwerp gemaakt. Dit is de huidige Antoniuskerk, inmiddels een rijksmonument.

Het bijzondere interieur is sindsdien goed bewaard gebleven. De vloer met hexagon cementtegels, de preekstoel, de herenbanken en vooral het houten plafond zijn absolute blikvangers.

Initiatief Groep Behoud Antonius Rekken

Tot september 2021 werden er vieringen gehouden, de laatste jaren onder verantwoordelijkheid van de Protestantse Gemeente Eibergen-Rekken. Ten gevolge van teruglopende inkomsten werd toen besloten de kerk te sluiten voor reguliere erediensten.

Om het monumentale pand te behouden voor de Rekkense gemeenschap werd er een werkgroep in het leven geroepen, Initiatief Groep Behoud Antonius Rekken. Deze werkgroep is nu St. Vrienden van Antonius.

Het gebouw wordt gerestaureerd en aangepast, ook komt er een aanbouw voor keuken- en toiletfaciliteiten en een kleine vergaderruimte. Daardoor kunnen er meerdere activiteiten ontwikkeld worden. Deze activiteiten vallen onder de Stichting Vrienden van Antonius.

Dit project is te volgen op de website van Antonius Rekken. Nieuwsgierig naar andere gerestaureerde kerken, kijk dan op de website van BOEi of op de projectpagina van Vrienden van BOEi.

Wilt u ook uw steentje bijdragen aan projecten die aandacht genereren voor erfgoed in Nederland, word dan Vriend van BOEi.