Podcastserie “Het Vrijheidskwartiertje”

Door Kim

0 van 5
  • 0.00

    Streefdoel
  • 0.00

    Ingezamelde donaties
Ingezameld percentage :
0%
Minimumbedrag is € Maximumbedrag is €

Kim

8 Campagnes | 0 Geliefde campagnes

See full bio.

Campagne verhaal

Bijdrage voor podcastserie “Het Vrijheidskwartiertje”

Stichting Vrienden van BOEi geeft een bijdrage aan de totstandkoming van de podcastserie “Het Vrijheidskwartiertje”.

Het Vrijheidskwartier

BOEi project “Het Vrijheidskwartier” behelst een project rondom de voormalig Aula in Wageningen waar het thema Vrijheid centraal staat. Een plek waar onderhandeld werd over de capitulatie van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Een plek die we nooit mogen vergeten. Vandaag de dag weten we allemaal dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en het Vrijheidskwartier wordt een plek waar iedereen laagdrempelig vrijheid en al haar facetten kan beleven, bespreken en voelen.

Logo Vrijheidskwartier Wageningen

Podcastserie “Het Vrijheidskwartiertje”

Praten over vrijheid blijft heel belangrijk. Hierom hebben initiatiefnemers Vincent Bijlo en Hein van Beek de podcastserie “Het Vrijheidskwartiertje” ontwikkeld. De naam refereert aan de uitzendingen van Radio Oranje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elke dag werd het bezette Nederland vanuit het vrije Engeland via de radiozenders van de BBC voorzien van nieuws, speeches en amusement in Het Nederlands Kwartiertje.

Vincent Bijlo en Hein van Beek praten gedurende een ruim kwartier per podcast met hen die zich inzetten of hebben ingezet voor vrijheid. Denk daarbij aan veteranen, vluchtelingen, politici, kunstenaars en wetenschappers. En uiteraard laten we ook scholieren die zich met dit thema bezighouden aan het woord. Zij zijn het immers die de verhalen over oorlog en vrede en vrijheid binnenkort moeten doorgeven.

We hebben het uiteraard niet alleen over de Tweede Wereldoorlog. De oorlog in Zuidoost-Azië, de ontwrichting van samenlevingen en het vormen van nieuwe scheidslijnen in Europa komen ook aan bod.

Op 25 januari 2023 meldde Het Parool: ‘Er bestaan grote zorgen over het gebrek aan kennis van Nederlanders over de Holocaust. Bijna een kwart van de respondenten die tussen 1980 en 2010 zijn geboren, zei in een enquête te geloven dat de Holocaust een mythe is of dat het aantal vermoorde Joden schromelijk wordt overdreven. Dat is zeer zorgelijk. Het tij moet keren. Daarom komen ook mensen die aan den lijve hebben ondervonden wat het betekent om in onvrijheid en onderdrukking te moeten leven en kinderen van slachtoffers en daders in Het Vrijheidskwartiertje aan het woord. 

Bijlo en Van Beek schuwen niet om hun blik te richten op het koloniale verleden van Nederland. Uiteraard is ook Keti Koti (Ketenen Gebroken) onderwerp van gesprek. Door middel van Het Vrijheidskwartiertje worden de verhalen die verteld moeten worden doorgegeven. Vrijheid lijkt heel vanzelfsprekend, maar we moeten beseffen dat het een groot en kwetsbaar goed is. 

podcastserie vrijheidskwartiertje hein van beek vincent bijlo

De verhalen rondom BOEi-projecten Het Vrijheidskwartier en de Turnhal in Ellecom krijgen elk een aflevering in deze serie. Houd de website in de gaten voor meer informatie!

Wilt u meer weten over BOEi-project “Het Vrijheidskwartier”, neem dan een kijkje op de BOEi-projectpagina of op de eigen website “Het Vrijheidskwartier”.

Wilt u ook uw steentje bijdragen aan projecten die aandacht genereren voor erfgoed in Nederland, word dan Vriend van BOEi.