logo spot on brugwachtershuisjes

SPOT ON! Brugwachtershuisjes

Door Kim

0 van 5
  • 0.00

    Streefdoel
  • 0.00

    Ingezamelde donaties
Ingezameld percentage :
0%
Minimumbedrag is € Maximumbedrag is €

Kim

8 Campagnes | 0 Geliefde campagnes

See full bio.

Campagne verhaal

Bijdrage voor SPOT ON! Brugwachtershuisjes

Stichting Vrienden van BOEi geeft een bijdrage aan Stichting Brugwachtershuisjes voor het 10-jarig jubileumproject SPOT ON! Brugwachtershuisjes.

Stichting Brugwachtershuisjes

Stichting Brugwachtershuisjes heeft als doel om leegstaande brugwachtershuisjes een nieuwe bestemming te geven. Brugwachtershuisjes zijn vaak zorgvuldig ontworpen huisjes op markante plekken in een stedelijke of landelijke omgeving. Tegenwoordig worden bruggen op afstand bedient. Hierdoor komen brugwachtershuisjes leeg te staan. Stichting Brugwachtershuisjes initieert en stimuleert hergebruik van deze leegstaande huisjes. En indien mogelijk biedt de stichting ook ondersteuning bij het vinden en realiseren van nieuwe gebruiksmogelijkheden.

Jubileum

stichting brugwachtershuisjes

In 2022 viert Stichting Brugwachtershuisjes hun 10-jarig jubileum. Om dit jubileum te vieren worden er een tweetal specifieke projecten georganiseerd die in het teken staan van verhalen rondom brugwachtershuisjes. Er worden jubileumgesprekken gevoerd met personen en organisaties die in het bestaan van de stichting een belangrijke rol hebben gespeeld, op dit moment een bijdrage leveren aan het herbestemmen van brugwachtershuisjes of zij die een uitgesproken visie op het toekomstige gebruik van brugwachtershuisjes hebben.

Daarnaast is er gestart met het project SPOT ON!Een lichtkunstproject waarbij in elke provincie een brugwachtershuisje wordt voorzien van een dichtregel dat als lichtkunstwerk het huisje uitlicht. Het mooie aan dit project is dat de buurtbewoners, betrokkenen en de (stads)dichter in co-creatie de dichtregel componeren. Alle lichtkunstwerken voor SPOT ON! zijn een ontwerp van Marco Broeders van co2RO. Voor alle twaalf brugwachtershuisje maakt Broeders een uniek lichtkunstwerk dat is geïnspireerd op de ligging en architectuur van het huisje en op de dichtregel.

Onthullingen

Vrijdag 11 november vond de eerste onthulling plaats in Zwolle bij het brugwachtershuisje van de Schoenkuipenbrug door Monique Schuttenbeld,

wethouder Cultuur, Cultuurhistorie en Erfgoed van de gemeente Zwolle. Gedicht bij het brugwachtershuisje is geschreven door Sarah Lucassen:

Gedicht ‘Baken’lichtkunstwerk brugwachtershuisjes

Een sprookje langs het water met uitzicht op de brug
Een kleine inspiratie
die ons zo nu en dan

mee terug neemt in de tijd:

om in wat was te blijven drijven

Een huisje langs de kade
Een theetje aan de gracht

Een plekje om te schuilen
Hier wordt op je gewacht

DICHTREGEL OP HET HUISJE

om in wat was te blijven drijven

In november en december vinden de overige onthullingen plaats. Wilt u deze bijwonen, kijk dan op onze nieuwspagina of op de website van Stichting Brugwachtershuisjes voor de meest recente data, plaatsen en tijdstippen.

Wilt u ook uw steentje bijdragen aan projecten die aandacht genereren voor erfgoed in Nederland, word dan Vriend van BOEi.

brugwachtershuisjes