herbestemmen religieus erfgoed

Den Bosch, Nemiusklooster

Door Joel Ouburg

0 van 5
  • 0.00

    Streefdoel
  • 0.00

    Ingezamelde donaties
Ingezameld percentage :
0%
Minimumbedrag is € Maximumbedrag is €

Joel Ouburg

20 Campagnes | 0 Geliefde campagnes

See full bio.

Campagne verhaal

Nemiusklooster in Den Bosch

Een prachtig voorbeeld van het herbestemmen van religieus erfgoed is het Nemiusklooster in Den Bosch. Het Nemiusklooster in Den Bosch is een prachtig monument, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School in 1928. Stichting Bij de Soete Moeder en BOEi hebben zich voor dit monument ingezet. Na jaren van leegstand is het nu omgebouwd tot een kloosterhotel met 22 kamers en een restaurant. Ook Stichting Vrienden van BOEi heeft een bijdrage kunnen leveren aan de herbestemming van dit prachtige religieus erfgoed.

De Soete Moeder

Lange tijd verzorgden de ‘Zusters van Liefde’ oude van dagen in het Nemiusklooster in Den Bosch. Nu kunnen gasten hier opnieuw genieten van rust en verzorging. Maar dan als hotelbezoeker van de Soete Moeder! Dit toonbeeld van waardevol religieus erfgoed met zijn fraaie kloostertuin is echter niet alleen een plek waar gasten opbloeien. Stichting Bij de Soete Moeder heeft namelijk als missie om jonge mensen zoals werkzoekenden, schoolverlaters en stagiaires de kans te bieden om te leren en werkervaring op te doen en hun toekomst vorm te geven. Daarnaast werkt de Soete Moeder mee aan een fijn leefklimaat in de buurt. Ontmoetingen zoals de wekelijkse buurtdiners en burendag worden gefaciliteerd. De sociale en maatschappelijke taken van de nonnen zijn overgenomen en nog steeds merkbaar in de huidige functie van het Nemiusklooster. Een voorbeeld van herbestemmen van religieus erfgoed met sociale én maatschappelijke impact voor de buurt en provincie, maar ook voor alle nationale en internationale gasten van het kloosterhotel.

Op de website van de Soete Moeder en Stichting Bij de Soete Moeder is meer informatie te lezen en te zien over het kloosterhotel.

Benieuwd naar de historie van het Nemiusklooster en verdere informatie over de herbestemming, kijk dan op BOEi.nl. Daar kunt u ook het verhaal van Rinus Damen lezen over hoe het Nemiusklooster een belangrijk onderdeel is geweest van zijn jeugd en vroege volwassenheid.

Wilt u ook uw steentje bijdragen aan het herbestemmen van religieus erfgoed met maatschappelijke impact, word dan Vriend van BOEi!

Meer projecten zijn te vinden op de projectpagina.