herbestemming industrieel erfgoed

Tegelen, Schoorsteen Wienerberger

Door Joel Ouburg

0 van 5
  • 100,000.00

    Streefdoel
  • 0.00

    Ingezamelde donaties
Ingezameld percentage :
0%
Minimumbedrag is € Maximumbedrag is €
Venlo, Nederland

Joel Ouburg

20 Campagnes | 0 Geliefde campagnes

See full bio.

Campagne verhaal

Schoorsteen Wienerberger, Tegelen

Al in de prehistorie werden er producten van klei gebakken in Tegelen. Vroeg in de 19e eeuw behoorde Tegelen zelfs tot het regionale centrum voor de grofkeramische industrie. De Wienerberger schoorsteen hoorde bij Teeuwen’s kleiwarenindustrie, een bekende fabrikant in de regio. De schoorsteen is ongeveer 70 meter hoog, heeft aan de basis een doorsnede van 4 meter en loopt taps toe naar boven met een doorsnede van ongeveer 1,20 meter. Gemetselde schoorstenen zijn opvallende landmarks van het industriële verleden. Stichting Vrienden van BOEi levert dan ook trots een bijdrage aan de herbestemming van dit industrieel erfgoed.

Restauratie en Herbestemming van de stenen reus van Tegelen

In het voorjaar van 2021 is de Wienerberger Schoorsteen gerestaureerd. Hét markante en monumentale herkenningsteken van de dakpannenfabriek in Tegelen. De schoorsteen is herbestemd tot lichtkunstwerk. Een mooie manier om te laten zien wat met deze landmarks gerealiseerd kan worden.

Arno Boon, directeur BOEi: “In Nederland stonden ooit 10.000 schoorstenen, daar zijn er nu nog zo’n 600 van over. Belangrijk om te koesteren, zeker voor een dorp als Tegelen waar al 2000 jaar klei wordt gebakken en dat zelfs zijn naam ontleent aan de Romeinse benaming voor dakpannen: Tegulae. Als symbolen van vooruitgang zijn schoorstenen nu vervangen door zonnepanelen, die op het terrein van Wienerberger overigens ook veelvuldig aanwezig zijn.”

Lichtbaken van Venlo

Stichting Vrienden van BOEi heeft de herbestemming van dit industrieel erfgoed natuurlijk niet alleen mogelijk gemaakt. Betrokkenheid en inzet kwam van BOEi, de Gemeente Venlo, Provincie Limburg en de VriendenLoterij. Maar de lokale inzet en betrokkenheid van Ondernemend Venlo, enkele lokaal cultuurminnende bedrijven en organisaties en verschillende inwoners van Tegelen is de kers op taart. De stenen reus van Tegelen is in december 2021 omgetoverd tot een prachtig lichtkunstwerk. De beeldende kunstenaars achter dit lichtbaken van Venlo zijn Yvonne Rooding en Suzanne Berkers. Het betreft een interactief lichtkunstwerk bestaande uit 32 spanbanden met ledlicht. Deze lichtinstallatie is vervolgens te programmeren via een app of website. Hierdoor kan de schoorsteen met verschillende kleuren ieders verhaal vertellen. Dankzij de realisatie van dit lichtkunstwerk is de schoorsteen van Wienerberger hét herkenningspunt aan de zuidzijde van de stad.

Ondanks dat het streefbedrag van de campagne niet gehaald is, heeft het kunstwerk toch doorgang kunnen vinden dankzij een extra bijdrage van BOEi en de Gemeente Venlo.

Meer weten over de schoorsteen? Kijk dan op de projectpagina van BOEi. Daar kunt u ook een aflevering bekijken van ‘Verborgen Verleden’ met aandacht voor de kleiwarenindustrie in Tegelen en omstreken.

Vindt u het ook belangrijk dat dit soort markant industrieel erfgoed behouden blijft, word dan Vriend van BOEi!

Meer projecten zijn te vinden op de projectpagina.