herbestemmen industrieel erfgoed schiedam

Kort verhaal

Bekijk dit project op BOEi.nl

Schiedam, Pompstation

Door Joel Ouburg

0 van 5
  • 0.00

    Streefdoel
  • 0.00

    Ingezamelde donaties
Ingezameld percentage :
0%
Minimumbedrag is € Maximumbedrag is €

Joel Ouburg

20 Campagnes | 0 Geliefde campagnes

See full bio.

Campagne verhaal

Schiedam, Pompstation

Een mooi voorbeeld van het maatschappelijk herbestemmen van industrieel erfgoed. Aan de Rotterdamsedijk in Schiedam ligt een in 1922 gebouwd historisch pompstation. Gebouwd in de stijl van het Zakelijk Expressionisme. Het rechthoekige gebouw is gedeeltelijk in de noordelijke dijk verzonken. In het pompstation staan indrukwekkende mintgroene machines die ooit de waterdruk van Schiedam regelden. Door modernisering van het waterleidingbedrijf verloren zij hun functie en kwam dit uniek industrieel erfgoed leeg te staan. Vrijwilligers onderhouden sindsdien de machines in het gebouw. In 2014 nam BOEi het rijksmonument over en mede dankzij de Vrienden van BOEi kon de restauratie plaatsvinden.

Herbestemming Schiedams pompstation

Na de overname in 2014 is er gestart met de cascorestauratie van het pompstation. Mede dankzij Vrienden van BOEi is deze eind 2016 grotendeels afgerond. Een nieuwe huurder heeft inmiddels ook zijn intrek gedaan.  Op 3 oktober 2020 opende sportschool Pompstation Gym haar deuren; sporten in een unieke setting waarbij de cultuurhistorische waarden van het gebouw zijn behouden. De herbestemming van dit uniek industrieel erfgoed is dan ook meer dan geslaagd.

Ook heeft BOEi met ondersteuning van de gemeente Schiedam aan weerszijden van het pompstation een wadi aan laten leggen. Een wadi is een voorziening die voorkomt dat schoon regenwater als afvalwater in het riool terecht komt. Het regenwater wordt opgevangen en vertraagd doorgelaten naar het oppervlaktewater of het grondwater. Zo helpt de wadi het grondwater op peil te houden en blijft het pompstation belangrijk voor het thema water in Schiedam. Dit geeft een extra dimensie aan de herbestemming van het pompstation. Het laat de maatschappelijk en impactvolle waarde zien van het herbestemmen van industrieel erfgoed.

Meer weten over de geschiedenis van het pompstation of over de wadi, kijk dan op BOEi.nl voor meer achtergrondinformatie.

Wilt u ook uw steentje bijdragen aan het restaureren en daarmee behouden van religieus erfgoed, word dan Vriend van BOEi!

Meer projecten zijn te vinden op de projectpagina.