Oudorp, De Terp

Door Joel Ouburg

0 van 5
  • 0.00

    Streefdoel
  • 0.00

    Ingezamelde donaties
Ingezameld percentage :
0%
Minimumbedrag is € Maximumbedrag is €

Joel Ouburg

20 Campagnes | 0 Geliefde campagnes

See full bio.

Campagne verhaal

“Witte Kerkje” De Terp, Oudorp

Een mooi voorbeeld van herbestemmen van religieus erfgoed is “De Terp” in Oudorp. Aan de rand van het historische centrum van het Noord-Hollandse Oudorp staat op een terp een klein kerkje. Een stuk religieus erfgoed oorspronkelijk uit de 11e eeuw, maar in 1858 grotendeels herbouwd met behoud van de 16e-eeuwse kap. Vanwege het witte pleisterwerk op de voorgevel wordt de kerk in de volksmond meestal ‘het witte kerkje’ genoemd. De voorzijde van de kerk gaat grotendeels schuil achter een grote monumentale boom. Via een slingerend pad door de voortuin loop je omhoog naar de kerk. Eenmaal boven aangekomen heb je een vrij uitzicht over de weilanden, de begraafplaats en de authentieke dorpskern.

Herbestemming van De Terp

Vanwege het teruglopend aantal kerkbezoeken en afnemende inkomsten besluit de Protestantse Gemeente Alkmaar in 2013 de kerk te sluiten voor erediensten. In 2015 wordt het overgedragen aan BOEi met het verzoek het kerkje een culturele of maatschappelijke bestemming te geven. Uiteraard is dit geen probleem voor BOEi en wordt er zelfs ondersteuning geboden via BOEi Events.

De Vrienden van BOEi hebben fondsen kunnen werven ten behoeve van de herbestemming van De Terp. De Stichting Vrienden van de Terp Oudorp zet zich nog altijd in voor het behoud van dit bijzonder religieuze erfgoed.

Afbeeldingen van het interieur van de kerk zijn te vinden op de website van BOEi. Meer informatie over activiteiten in De Terp en over de stichting Vrienden van De Terp is te vinden op de website van De Terp.

Vindt u het ook belangrijk dat dit soort historisch erfgoed hersteld wordt, word dan Vriend van BOEi!

Meer projecten zijn te vinden op de projectpagina.