Alkmaar, Ringersfabriek

Door Joel Ouburg

0 van 5
  • 3,400.00

    Streefdoel
  • 3,400.00

    Ingezamelde donaties
Ingezameld percentage :
100.00%
Minimumbedrag is € Maximumbedrag is €
Alkmaar, Nederland

Joel Ouburg

20 Campagnes | 0 Geliefde campagnes

See full bio.

Campagne verhaal

Alkmaar, Ringersfabriek

Na jaren van tijdelijke functies krijgt de voormalige chocoladefabriek aan de Noorderkade in Alkmaar een herbestemming. Stichting Vrienden van BOEi hielp bij het aantrekken van fondsen voor de omvangrijke restauratie van dit industrieel erfgoed. In 2016 heeft Vrienden van BOEi met succes een crowdfunding campagne opgezet om de gevelletters van de oude chocoladefabriek te restaureren. Vanaf de fabriek heb je prachtig uitzicht over de binnenstad van Alkmaar.

Historie

Voor Alkmaar was de Ringersfabriek altijd al van grote waarde. De chocoladefabriek had een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de stad. Ringers was een grote werkgever en zorgde bij honderden gezinnen voor brood op tafel en chocolade in de schalen. Soms werkten hele families in de fabriek. Als inpakker, medewerker van de distributie of als chef van de bonbonafdeling. Ringers stond bekend om fijne chocolade, heerlijke kersenbonbons en suikerstukken. Het fabrieksterrein is tussen 1920 en 1940 in verschillende fasen gebouwd. Halverwege de jaren 30 bereikte de fabriek haar economisch hoogtepunt. Er werd toen veel geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.  Het bedrijf werd in 1970 overgenomen door Droste, die al snel de productie in Alkmaar staakte. De fabriek werd de bekende woonwinkel Klercq. Maar sinds het faillissement in 2008 staat het leeg.

Red Ringers

Industrieel erfgoed is zeldzaam in Alkmaar. Ringers behoort tot het weinige wat bewaard is gebleven. De actie ‘Red Ringers’ van de Historische Vereniging Alkmaar in 2011-2012 heeft hieraan bijgedragen. Later is dit voortgezet door Adapt. Dankzij deze actie is de fabriek gered van de sloophamer. De chocoladefabriek staat niet bekend om zijn bijzondere architectuur. Maar sociaal-maatschappelijk en economisch is de fabriek van grote waarde geweest voor de ontwikkeling van Alkmaar.

Meer achtergrondinformatie over de Ringersfabriek in Alkmaar is te vinden op de website van Adapt.

Vindt u het ook belangrijk dat kleine monumenten of details van groot monumentaal erfgoed behouden blijft, word dan Vriend van BOEi!

Meer projecten zijn te vinden op de projectpagina.

Restauratie van industrieel erfgoed