Jaarlijkse Vriendenborrel

 

Datum evenement

9 november 2019 15:00 - 19:00
 

Adres

Centraleweg 16, Geertruidenberg
 

Locatie

Dongecentrale
 

Deel dit evenement

De opening van de Dongecentrale bracht in 1919 de eerste particuliere elektriciteitscentrale naar Noord-Brabant. De bouw van de centrale was een initiatief van de Provinciale Noord-Brabantse Electriciteits Maatschappij (PNEM), dat later opging in Essent. In de loop der jaren is het grootste deel van de elektriciteitsproductie overgenomen door de vlakbij gelegen Amercentrale. De oorspronkelijke centrale werd al in de jaren 90 van de vorige eeuw gesloopt en in 2011 stopte de productie van elektriciteit definitief in de Dongencentrale. Het filtergebouw en het hoofdgebouw hebben inmiddels de status van rijksmonument.

In 2012 heeft BOEi de Dongecentrale in Geertruidenberg in beheer genomen. De provincie Noord-Brabant is daarbij voor 50% mede-eigenaar geworden. Samen werken de partijen aan herbestemming van de centrale, gericht op het creëren van kantoorruimte en een toekomstige functie als eventlocatie.

Vrienden van BOEi zijn op zaterdag 9 november vanaf 15:00 welkom voor een Vriendenbijeenkomst in de Dongecentrale. Deze dag vindt ook de Open Monumentendag Special plaats. Exclusief voor Vrienden van BOEi is er een rondleiding door een BOEi-professionals langs delen van de centrale die niet toegankelijk zijn. We nemen u mee in alle verhalen van de Dongecentrale die zijn ontsloten in het kader van het ‘Mensen Vertellen over Monumenten’-project. Aansluitend vindt een borrel plaats.

Klik hier voor de uitnodiging. Uitnodiging Dongecentrale_VVB_5853

Klik hier voor het programmaboekje OMD Special: Flyer Special Dongecentrale

Onze projecten