Zuider Gymnasium wint Rotterdam Architectuurprijs

Op woensdag 7 juni is het Zuider Gymnasium bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Het BOEi-project won de vakjuryprijs. De jury laat hiermee zien dat de blik van Rotterdam is gericht op nieuwe generaties zonder het verleden uit het oog te verliezen. Vrienden van BOEi leverde eerder een bijdrage voor de restauratie van het bijzondere wandkunstwerk van Louis van Roode in het gebouw.

‘Een leeromgeving waarin de geschiedenis van de gemeenschap tastbaar en voelbaar aanwezig is’

Met zichtbaar genoegen reikte de jury de Rotterdam Architectuurprijs 2023 uit aan het team van het Zuider Gymnasium: opdrachtgever BOEi, bouwer Burgy Bouwbedrijf, gebruiker het Zuider Gymnasium, en architect Molenaar & Co. Architecten. De jury spreekt grote waardering uit voor de inzet van actiegroepen en de gemeente. Zij wisten de voorgenomen sloop van het Zuiderziekenhuis te voorkomen. ‘Met de vestiging van het gymnasium in het poortgebouw van het voormalige Zuiderziekenhuis, gaat dit monumentale complex een nieuwe toekomst tegemoet’, stelt zij.

‘Doordat structuur en kwaliteiten van het bestaande poortgebouw als uitgangspunt zijn genomen, bleven hier niet alleen de aanblik, maar ook veel historische karakteristieken van de architectuur behouden.’ Daarmee biedt het Zuider Gymnasium nu ‘een leeromgeving waarin de geschiedenis van de gemeenschap tastbaar en voelbaar aanwezig is’. ‘De realisatie van het eerste categorale gymnasium van Rotterdam Zuid op deze historische plek brengt verbinding en een optimistische blik op de toekomst.’

Meer informatie:

Juryverslag Rotterdam Architectuurprijs (PDF)
Projectbeschrijving Zuiderziekenhuis

Onze projecten


1