restaureren van religieus erfgoed

Kort verhaal

Bekijk dit project op BOEi.nl

Schellinkhout, Martinuskerk

Door Joel Ouburg

0 van 5
  • 0.00

    Streefdoel
  • 0.00

    Ingezamelde donaties
Ingezameld percentage :
0%
Minimumbedrag is € Maximumbedrag is €

Joel Ouburg

20 Campagnes | 0 Geliefde campagnes

See full bio.

Campagne verhaal

Martinuskerk in Schellinkhout

Een mooi voorbeeld van de restauratie van religieus erfgoed is te vinden in het Noord-Hollandse Schellinkhout. Vlak achter de Westfriese Omringdijk ligt de van oorsprong 14e-eeuwse Martinuskerk. De dijk, zelf een provinciaal monument, maakt deel uit van een landelijke fietsroute. De Martinuskerk is hierlangs een mooie bezienswaardigheid. Schuin tegenover de dijk bevindt zich het Markermeer. Dankzijk het mooi gelegen strandje hebben zowel zwemmers als surfers hier hun plek gevonden. Het dorpje Schellinkhout kent vele mooie karakteristieke stolpboerderijen en landerijen. De hoofdweg loopt hier als een slinger langs. Het dorp heeft dan ook de bijnaam gekregen “het dorp met de drieëndertig bochten”. Met hulp van Stichting Vrienden van BOEi is dit prachtig religieus erfgoed gerestaureerd en daarmee behouden.

Herbestemming van de Martinuskerk

Stichting Vrienden van BOEi heeft fondsen aan kunnen trekken voor de restauratie en daarmee het behoud van de Martinuskerk. De kerk is vernoemd naar de heilige Sint Maarten en wordt in 1365 voor het eerst genoemd in de archieven van het bisdom Utrecht. De kerk is tot 2014 voor diensten gebruikt en biedt op dit moment incidenteel plaats aan sociale en culturele activiteiten in het dorp. Deze worden georganiseerd door de Stichting Vrienden van de Martinuskerk.

Bij de herbestemming van de Martinuskerk speelt niet alleen het beeldbepalende karakter van de kerk een rol. Ook de rijke cultuurhistorische waarde is van belang. De Martinuskerk is te huur als trouwlocatie en concertzaal maar leent zich bijvoorbeeld ook goed als expositieruimte.

BOEi heeft recentelijk de Martinuskerk verkocht. Potentiële kopers met een goed plan en respect voor het erfgoed konden een bod uitbrengen. Het volgens BOEi beste plan heeft de Martinuskerk kunnen kopen. Houd deze pagina in de gaten voor nieuwe updates hierover.

Wilt u ook uw steentje bijdragen aan het restaureren en daarmee behouden van religieus erfgoed, word dan Vriend van BOEi!

Meer projecten zijn te vinden op de projectpagina.