Mill, restauratie schoorsteen Van Hout
Door Anne Hul
€0.00
Streefdoel€0.00
Ingezamelde donaties
Campagne verhaal
Behoud van de iconische fabrieksschoorsteen in Mill
Een markant symbool in het straatbeeld
Vrienden van BOEi geeft bijdrage voor de restauratie van de schoorsteen Van Hout in Mill. De imposante fabrieksschoorsteen op het voormalige terrein van houtfabriek Van Hout in Mill is al sinds 1942 een vertrouwd gezicht in de regio. Met zijn 60 meter hoogte torent hij boven de omgeving uit en herinnert hij aan de rijke industriële geschiedenis van Mill. Ooit gebouwd als afvoer voor de rook van de houtverwerking, is de schoorsteen nu een historisch monument dat de saamhorigheid en het doorzettingsvermogen van de Millse gemeenschap symboliseert.
Foto Fotostudio Jan Waarma, collectie BHIC, nr. GLD07603
De grootste leugenaar van Mill
Houtfabriek Van Hout was lange tijd de enige fineerfabriek in Nederland en groeide uit tot een internationaal opererend bedrijf in tropisch hardhout. De fabriek bood werkgelegenheid aan een groot deel van de regio en was een bron van trots voor Mill.
De bouw van de schoorsteen in 1943 kent een bijzondere anekdote. Toen de metselaars de beoogde 55 meter hoogte hadden bereikt, bleken er nog stenen over te zijn. Toon van Hout, destijds directeur, besloot pragmatisch: “Hier heb je wat voedselbonnen, zet de rest er dan ook maar op.” Met die bonnen konden de metselaars twee roggebroden halen bij bakker Pijpers – een waardevolle aanvulling in oorlogstijd. Zo werd de schoorsteen uiteindelijk 60 meter hoog en kreeg hij de bijnaam “de grootste leugenaar van Mill”, omdat hij – ondanks de naam Van Hout in het metselwerk – nog altijd van steen is.
Foto: Cockie Kremers. Bron: De Maas Driehoek
Behoud en restauratie
Sinds de sluiting van de fabriek in 2003 en de verkoop van het terrein in 2004 heeft de schoorsteen meerdere keren op de nominatie gestaan om gesloopt te worden. Hein van Hout, kleinzoon van medeoprichter Adrianus van Hout, streed jarenlang voor het behoud van dit bijzondere monument. Zijn liefde voor de schoorsteen, die in de volksmond “d’n Piep” wordt genoemd, was grenzeloos. Hij stelde zelfs: “Als ze onze Piep willen slopen, dan ga ik ervoor liggen of keten ik mezelf eraan vast.”
Nu het voormalige fabrieksterrein is omgevormd tot een moderne woonwijk, is het behoud van de schoorsteen belangrijker dan ooit. De familie Van Hout, nog steeds eigenaar van dit gemeentelijk monument, heeft een ANBI-stichting opgericht om de grootste leugenaar van Mill te restaureren en te behouden voor toekomstige generaties.
Steun van Stichting Vrienden van BOEi
Stichting Vrienden van BOEi zet zich in voor het behoud van industrieel erfgoed in Nederland. Dit project, dat de geschiedenis van een familie en een hele gemeenschap levend houdt, verdient dan ook alle steun. Met trots draagt de stichting bij aan de restauratie van de schoorsteen, zodat hij nog vele jaren als herkenningspunt en herinnering kan blijven voortbestaan. Zeker als middelpunt in de zojuist opgetrokken nieuwe woonwijk rondom de schoorsteen.
Met deze steun blijft de geschiedenis van de houtfabriek Van Hout voortleven en blijft d’n Piep een trotse blikvanger in het Millse landschap.
Meer weten over fabrieksschoorstenen in Nederland, lees dan eens deze BOEi blog: Schoorstenen van BOEi | BOEi
Vrienden van BOEi heeft al een aantal andere restauraties van schoorstenen mede mogelijk gemaakt, zoek ze op onze projectpagina: Project Archieven – Vrienden van BOEi