herstel watermolen quadenoord

Renkum, herstel watermolen

Door Joel Ouburg

0 van 5
  • 0.00

    Streefdoel
  • 0.00

    Ingezamelde donaties
Ingezameld percentage :
0%
Minimumbedrag is € Maximumbedrag is €

Joel Ouburg

20 Campagnes | 0 Geliefde campagnes

See full bio.

Campagne verhaal

Herstel van monumentale watermolen op Landgoed Quadenoord

Reeds lang bestaan plannen om de ruïne van de historische watermolen in het Renkums Beekdal te restaureren. Het Beekdal is van grote landschappelijke en cultuurhistorische waarde en één van de weinig beekdalen waar de geologische én antropogene geschiedenis nog goed herkenbaar is. Ook in archeologisch oogpunt is het Beekdal van grote kwaliteit. Het gebied herbergt vele grafheuvels en op het landgoed Quadenoord liggen resten van middeleeuwse karresporen. Verder wordt de aanwezigheid van een historische nederzetting vermoed. Daarnaast hebben in het beekdal diverse watermolens gestaan, die gedurende de 19e en 20e eeuw verdwenen. Dat heeft geleid tot het ontstaan van de papierfabrieken Parenco en Schut. In het beekdal bevonden zich oorspronkelijk 9 watermolens. Hiervan is slechts één over, vervallen tot weinig meer dan een ruïne.

Restauratie Quadenoordse watermolen voltooid

Met het herstel en de herbouw van de watermolen krijgt het beekdal een bijzondere belevenis, van grote maatschappelijke meerwaarde voor de regio. Een plek waar de papiergeschiedenis zichtbaar ontstond.

Bij de voorbereiding van de restauratie kwam het fundament tevoorschijn van een 3e maalstoel. Deze heeft de stichting aan kunnen schaffen en opgehaald in België. De watermolen heeft 16 maart 2022 proefgedraaid en met succes! De watermolen uit vermoedelijk de 18e eeuw draait weer! Op 13 mei is de watermolen officieel geopend. Hierbij was een hoofdrol weggelegd voor de paard en wagen van Biologische boerderij Veld en Beek. Met veel bekijks kwamen zij het graan brengen. Een prachtige dag waarbij velen de watermolen in actie hebben kunnen bewonderen. Stichting Vrienden van BOEi is trots hier een bijdrage voor te hebben mogen doen.

Kijk voor meer updates over dit project op de facebook-pagina van Watermolen Quadenoord.https://fb.watch/dY4PUH7lws/

Vindt u het ook belangrijk dat dit soort historisch erfgoed hersteld wordt, word dan Vriend van BOEi!

Meer projecten zijn te vinden op de projectpagina.