Pilo schoorsteen Jufferswaard ontvangt bijdrage Vrienden van BOEi

Stichting Vrienden van BOEi heeft een bijdrage geschonken aan Stichting tot behoud van het monument in de Jufferswaard, die zich inzet voor het behoud van de schoorsteen in de Jufferswaard bij Renkum. Met deze bijdrage heeft de werkgroep een financiële steun in de rug gekregen voor de opstart van het project en de daadwerkelijke restauratie van de schoorsteen.

Het meest markante punt in de Jufferswaard is de 45 meter hoge schoorsteen van de voormalige Ariëns steenfabriek aan de Rijn. Hij torent hoog boven de door plantengroei overwoekerde ruïne van de steenoven uit. Het is een bijzonder landschapselement dat steeds zeldzamer begint te worden. Het is het laatste overblijfsel van de vier steenfabrieken die het dorp Renkum ooit kende. De steenfabriek van Ariens, in de volksmond “Pilo” genoemd, vormde op 18 september 1944 het strijdtoneel waar het eerste structurele verlies van de geallieerden werd geleden van de slag om Arnhem. De steenoven is na het herstel van de schoorsteen in 1948 nooit meer in gebruik genomen.

Zonder ingrijpen moet de schoorsteen in verband met onveiligheid gesloopt worden en gaat deze verloren. Hierom is het noodzakelijk de schoorsteen in zijn huidige staat te consolideren om daarna te kunnen restaureren. Stichting Vrienden van BOEi is een groot voorstander van behoud van prachtige schoorstenen, landmarks in Nederland. We zijn verheugd deze werkgroep te kunnen helpen met een financiële bijdrage en raad en advies waar nodig.

Productfoto: Hein Dielissen

Onze projecten


1