Bijdrage voor publicatie over Agnetapark Delft

Stichting Vrienden van BOEi geeft een bijdrage aan Stichting Zucht ter publicatie over het Agnetapark in Delft. Schrijver Jan van der Mast (1961) is initiatiefnemer van dit project.

Van der Mast schreef eerder al boeken over het echtpaar Van Marken. Sociale ondernemer en technoloog Jacques van Marken (1845-1906) is de grondlegger van chemiebedrijf DSM. Samen met zijn vrouw stond Van Marken ook aan de basis van twee andere belangrijke Nederlandse ondernemingen. De Nederlandsche Oliefabriek (later bekend als Calvé) en de niet meer bestaande Lijm en Gelatinefabriek. Beiden ook gevestigd in Delft. Daarnaast wilden Jacques van Marken en zijn vrouw Agneta in Delft ook een klein paradijs voor arbeiders realiseren. Dit woonpark voor arbeiders werd uiteindelijk gecreëerd in 1884 en werd omgedoopt tot het Agnetapark. Een tuindorp met 78 arbeiderswoningen voor het personeel van hun Gist- en Oliefabriek waar het echtpaar zelf ook woonde. Dit modeldorp heeft velen geïnspireerd tot het maken van een vergelijkbaar tuin- of fabrieksdorp.

Onze projecten


1