crowdfunding monumenten ENKA

Ede, ENKA fontein en herinneringsbank

door info@vriendenvanboei.nl

0 van 5
  • 5,000.00

    Doel
  • 4,315.00

    Opgehaald
Percentage Opgehaald :
86.30%
Minimale hoeveelheid is€ Maximum aantal is€

info@vriendenvanboei.nl

5 campagnes | 0 Geliefde campagnes

Zie volledige bio.

Over deze campagne

Vrienden van BOEi zet zich in voor de restauratie van de fontein en de herinneringsbank van de voormalige kunstzijdefabriek ENKA in Ede. De verplaatsing en restauratie van deze laatste twee monumenten is de kers op de taart van de herbestemming van het ENKA terrein. De kosten voor de verplaatsing worden door BOEi gedragen.  De restauratie is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de BankGiro Loterij, het Hendrik Muller Fonds, de Rabobank Vallei en Rijn en de vele deelnemers aan de crowdfunding in het voorjaar van 2021 die een steentje bijdroegen.

Vanaf € 20,- kunt u er voor kiezen om een tegenprestatie als dank voor uw steun te ontvangen. Welke tegenprestaties dat zijn, leest u hieronder.

 

Tegenprestaties

€ 10,-     Onze dank is groot!

€ 20,-     U ontvangt een speciaal voor dit project ontworpen herinneringssteentje gebakken bij de monumentale steenfabriek in Randwijk (verwachte levertijd eind maart 2021)

€ 50,-     U ontvangt het herinneringssteentje en wordt Vriend van BOEi voor een jaar

€ 100,-   Alle bovenstaande beloningen, plus een uitnodiging voor een speciale rondleiding over het ENKA terrein

€ 250,-    of meer – Alle bovenstaande beloningen, plus een lunch voor vier personen in Restaurant De Fietser, gevestigd in de monumentale Westhal van de ENKA-fabriek

€ 500,-    Alle bovenstaande beloningen, plus een privérondleiding voor een groep van ca. 10 personen, bijvoorbeeld voor uw bedrijf of vereniging

 

De fontein en de herinneringsbank, twee van de kleinste rijksmonumenten op het ENKA terrein in Ede staan symbool voor het belang van de fabriek voor Ede en de verdere omgeving. Vanwege de herbestemming van het voormalige fabrieksterrein kunnen de fontein en de bank niet op hun huidige plek blijven staan. Om die reden worden ze verplaatst naar het centrale plein tegenover het voormalige EHBO-gebouw. Hier krijgen ze straks een goed zichtbare en openbare plek op het plein.

          

     Fontein Ede     Fontein Ede     

 

Restauratie

De herinneringsbank en de fontein zijn bij MeestersIn schoongemaakt en onderzocht. De bank is er redelijk aan toe, maar de fontein heeft in de loop der jaren schade opgelopen door onder andere stilstaand water.

          

         

 

Verplaatsing

Op vrijdag 28 september 2020 zijn de fontein en de herinnersingsbank overgebracht naar restaurateur MeestersIn in Tienhoven. Onder de herinneringsbank is een stalen pallet geplaatst waarmee de bank op de truck getakeld kon worden. De fontein werd stevig verpakt en daarna losgezaagd van de betonnen bak waar de fontein in stond, een tijdrovende klus. Om te voorkomen dat de fontein zou gaan schuiven tijdens het vervoer, werd cementmortel op een plaat op de oplegger aangebracht, zodat de fontein stabiel zou blijven staan. De lading van bijna 11 ton werd later die dag veilig in Tienhoven afgeleverd.

Beelden herinneringsbank

              

Beelden fontein

               

 

Meer over de monumenten

De herinneringsbank werd in 1938 geschonken door de ‘Edese bedrijven en belangstellenden’ ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de productie van kunstvezel. De bank is door Brouwers Aardewerkfabriek uit Leiderdorp gemaakt in een sobere expressieve stijl met invloeden uit het Art Decó. De herinneringsbank heeft een hoge cultuurhistorische waarde omdat het de vooraanstaande en geaccepteerde plaats van de ENKA in de sociale, economische, culturele en ruimtelijke ontwikkelingen van Ede en omgeving in 1938 illustreert.

In 1947 werd de fontein aangeboden door ‘de burgerij van Ede’ ter gelegenheid van het 25 jaar bestaan van de A.K.U. Het was een cadeau van onder andere de Christelijke Middenstandsvereeniging Ede, de Vereeniging voor Vreemdelingenverkeer en de Edense Commerciëlen club als erkenning van het grote belang van de fabriek voor de ontwikkeling van de gemeente. De fontein ligt een aantal meters voor de herinneringsbank. De fontein is ontworpen in een expressieve stijl met invloeden vanuit het barok. Het is een karakteristiek voorbeeld van een object uit de keramische industrie van de jaren ’40. Het veelvuldig gebruik van nieuwe en kleurige glazuren in deze periode is goed terug te zien in het ontwerp van de fontein.

Bank Enka                   

Bekijk hier de rondleiding over het terrein door ontwikkelingsmanager Han Wartna van BOEi.

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door:

BankGiro Loterij logo