Onthulling lichtkunstwerk schoorsteen Tegelen

In Venlo (Tegelen) is een nieuw kunstwerk onthuld dat in de wijde omgeving te zien is. Gemeente Venlo, erfgoedorganisatie BOEi en Ondernemend Venlo en verschillende particulieren en fondsen hebben in een gezamenlijke inspanning het lichtkunstwerk ‘Lichtbaken van Venlo’ in de 70 meter hoge schoorsteen (1942) van Wienerberger gerealiseerd.

De regio Venlo-Tegelen kent van oudsher veel bedrijvigheid, veel maakindustrie. Al in de romeinse tijd werden er tegels en dakpannen van klei gebakken in Tegelen. Zo’n twee eeuwen geleden ontwikkelde Venlo-Tegelen zich als een van de eerste geïndustrialiseerde regio’s van Nederland. Herkenbare symbolen van deze maakindustrie waren tientallen fabrieksschoorstenen, die in het verleden het beeld van de stad domineerden. Vooral in Tegelen stonden er behoorlijk veel maar het merendeel is inmiddels verdwenen.

Een paar karakteristieke exemplaren bleven bewaard en behoren tegenwoordig tot het cultureel erfgoed van de stad. De schoorsteen van Wienerberger in Tegelen uit 1942 is al jaren niet meer in gebruik. Sloop lag op de loer. De schoorsteen is inmiddels gerenoveerd door een gezamenlijke inspanning van Wienerberger, BOEI (een non-profitorganisatie gericht op cultureel erfgoed), gemeente en provincie.

Naast de renovatie is de schoorsteen getransformeerd in een interactief lichtkunstwerk ‘Lichtbaken van Venlo’. Het ontwerp is van Yvonne Rooding en Suzanne Berkers. De spanbanden van de schoorsteen zijn voorzien van LED licht en kunnen geprogrammeerd worden in kleur en intensiteit. Hierdoor kan de schoorsteen een nieuwe functie als communicatietool innemen.
Realisatie van het ‘Lichtbaken van Venlo’ is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Stichting Vrienden van BOEi, Gemeente Venlo, Ondernemend Venlo, Scheuten Foundation, Rabobank, Addit en enkele cultuurminnende donateurs.

Met de realisatie van dit kunstwerk wordt de schoorsteen van Wienerberger hét herkenningspunt aan de zuidzijde van de stad.

Onze projecten


1