SChoorsteen Wienerberger

Kort verhaal

De schoorsteen van Wienerberger wordt met een spraakmakend kunstwerk getransformeerd tot lichtbaken voor Venlo-Tegelen.

Schoorsteen Wienerberger

door info@vriendenvanboei.nl

0 van 5
  • 100,000.00

    Doel
  • 50,455.00

    Opgehaald
Percentage Opgehaald :
50.46%
Minimale hoeveelheid is€ Maximum aantal is€
Venlo, Nederland

info@vriendenvanboei.nl

5 campagnes | 0 Geliefde campagnes

Zie volledige bio.

Over deze campagne

BOEi, de Gemeente Venlo en verschillende inwoners en bedrijven zetten zich in om van de Wienerberger schoorsteen een markant lichtkunstwerk te maken. Ondernemend Venlo en enkele lokale cultuurminnende bedrijven en organisaties hebben al bijgedragen; er moet in totaal €100.000,- worden opgehaald om het kunstwerk van Yvonne Rooding en Suzanne Berkers te realiseren. Bedrijven en particulieren die minimaal €250,- doneren zien hun naam vereeuwigd bij de schoorsteen. Iedere donateur wordt bedankt in een publicatie en middels een uitnodiging voor de onthulling.

Update: Omroep Venlo maakte op 24 maart een korte uitzending over de Stenen Reurs van Tegelen. Deze is
hier terug te zien.

 

Restauratie en Herbestemming van de stenen reus van Tegelen

De restauratie van de Wienerberger Schoorsteen, het markante en monumentale herkenningsteken van de dakpannenfabriek in Tegelen (bij Venlo), is in maart 2021 gestart. Over 3 maanden moeten de herstelwerkzaamheden aan onder andere het voeg- en metselwerk, de spanbanden en de klimijzers zijn afgerond. Eigenaar BOEi en de Gemeente Venlo hopen dan ook voldoende geld bij elkaar verzameld te hebben om van de schoorsteen een prachtig lichtkunstwerk te kunnen maken.

De schoorsteen uit 1942, met 70 meter de hoogste gemetselde schoorsteen in de regio, staat op het terrein van Wienerberger. Dat bedrijf droeg de schoorsteen tezamen met een ‘bruidsschat’ in 2020 over aan non-profitorganisatie BOEi.

Arno Boon, directeur BOEi: “In Nederland stonden ooit 10.000 schoorstenen, daar zijn er nu nog zo’n 600 van over. Belangrijk om te koesteren, zeker voor een dorp als Tegelen waar al 2000 jaar klei wordt gebakken en dat zelfs zijn naam ontleent aan de Romeinse benaming voor dakpannen: Tegulae. Als symbolen van vooruitgang zijn schoorstenen nu vervangen door zonnepanelen, die op het terrein van Wienerberger overigens ook veelvuldig aanwezig zijn.”

Deze lichtinstallatie is hopelijk in de toekomst ook te programmeren via een app of website. Hierdoor kan de schoorsteen met verschillende kleuren ieders verhaal vertellen. De schoorsteen kan bijvoorbeeld de kleur van VVV Venlo aannemen na een gewonnen wedstrijd of oranje zijn tijdens koningsdag. Zo wordt de schoorsteen ter hoogte van de A73 en de A74 een echt lichtbaken voor de regio.

Voor de restauratie  en herbestemming tot lichtkunstwerk is al € 200.000,- opgehaald, dankzij bijdragen van Gemeente Venlo, Provincie Limburg, BankGiro Loterij, Stichting Vrienden van BOEi, Wienerberger en Ondernemend Venlo. Hierdoor kan de restauratie al starten! De restauratie van de schoorsteen loopt vanaf 23 maart tot half juni.

De resterende € 100.000,- die nodig is voor het lichtkunstwerk  hopen BOEi en de Gemeente Venlo op te halen bij het bedrijfsleven en publiek.

Doe ook mee en maak van de schoorsteen een prachtig lichtkunstwerk!

 

Meer weten over de schoorsteen? Kijk dan op de projectpagina van BOEi