SChoorsteen Wienerberger

Kort verhaal

De schoorsteen van Wienerberger getransformeerd tot een lichtbaken voor Venlo-Tegelen.

Schoorsteen Wienerberger

Door info@vriendenvanboei.nl

0 van 5
  • 100,000.00

    Financieringsdoel
  • 50,455.00

    Ingezamelde donaties
Ingezameld percentage :
50.46%
Minimumbedrag is € Maximumbedrag is €
Venlo, Nederland

info@vriendenvanboei.nl

5 Campagnes | 0 Geliefde campagnes

See full bio.

Campagne verhaal

BOEi, de Gemeente Venlo, Ondernemend Venlo, enkele lokale cultuurminnende bedrijven en organisaties en verschillende inwoners hebben bijgedragen aan het markante lichtkunstwerk aan de Wienerberger schoorsteen van Yvonne Rooding en Suzanne Berkers. Omroep Venlo maakte op 24 maart een korte uitzending over de Stenen Reus van Tegelen. Deze is hier terug te zien.

 

Restauratie en Herbestemming van de stenen reus van Tegelen

De Wienerberger Schoorsteen, het markante en monumentale herkenningsteken van de dakpannenfabriek in Tegelen (bij Venlo), is het voorjaar van 2021 gerestaureerd. De schoorsteen is herbestemd tot lichtkunstwerk. De schoorsteen uit 1942, met 70 meter de hoogste gemetselde schoorsteen in de regio, staat op het terrein van Wienerberger. Dat bedrijf droeg de schoorsteen tezamen met een ‘bruidsschat’ in 2020 over aan non-profitorganisatie BOEi.

Arno Boon, directeur BOEi: “In Nederland stonden ooit 10.000 schoorstenen, daar zijn er nu nog zo’n 600 van over. Belangrijk om te koesteren, zeker voor een dorp als Tegelen waar al 2000 jaar klei wordt gebakken en dat zelfs zijn naam ontleent aan de Romeinse benaming voor dakpannen: Tegulae. Als symbolen van vooruitgang zijn schoorstenen nu vervangen door zonnepanelen, die op het terrein van Wienerberger overigens ook veelvuldig aanwezig zijn.”

De restauratie  en herbestemming tot lichtkunstwerk is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van onder andere Gemeente Venlo, Provincie Limburg, BankGiro Loterij, Stichting Vrienden van BOEi, Wienerberger en Ondernemend Venlo. Ondanks dat het streefbedrag van de campagne niet gehaald is, heeft het kunstwerk toch doorgang kunnen vinden dankzij een extra bijdrage van BOEi en de Gemeente Venlo.

 

Meer weten over de schoorsteen? Kijk dan op de projectpagina van BOEi